1. این سوره با هدف آمادهسازی پیامبر برای تحمل مطالب سنگین قرآن یا تحمل مأموریت انذار مردم نازل شد و ریاضت هایی را به آن حضرت الزام کرد. شبیه این برنامه تربیتی بر دعوت کنندگان به قرآن و انذار دهندگان مردم در هر زمان لازم است؛ بر ایشان فرض است تا با ریاضتهای مشروع، ظرفیت روحی خود را بالا برده و دل بریدن از دیگران و توکل بر خدا، شکیبایی را در خود تقویت نمایند.
2. پروردگار متعال در آیه 48 سورهی قلم پیامبر را بر شکیبایی در امر تبلیغ دین فرمان داد. درسوره مزمل، مجدداً به وی صبر در برابر زخم زبانها را دستور داد؛ از تکرار این دستور میتوان نتیجه گرفت که برخی توصیهها را با توجه به استمرار مقتضی آنها، باید تکرار کرد.
3. هرچند سورههای قلم و مزّمّل خطاب به حضرت محمد
است، با وجود این در برخی موارد که قرآن به دفاع از پیامبر پرداخته و دشمنان وی را تهدید کرده است، خداوند خطاب را به طور مستقیم متوجه دشمنان نموده است؛ این موارد عبارتاند از: آیات 36 تا 43 سورهی قلم و آیات 16 تا 19 سورهی مزّمّل. این روش نشان میدهد باید اعزام شوندگان بین مردم، مورد حمایت اعزام کنندگان آنها باشند.
4. ریاضت عبادی گفته شده در سوره، روشن می کند هر مرحله از رسالت و امتثال وظیفه دعوت دینی نیاز به تمرینی متناسب و متفاوت با برنامه های گذشته دارد و باید تناسب میان این ریاضت ها و انتظارات از افراد تحت تربیت رعایت شود.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.